Niet geleerd om met emoties om te gaan en toe te laten
“Stel je niet aan!” ” Kusje erop en over.” ” Moet je daar nu zo om huilen? ” “Hier heb je een koekje.” Wie kent deze boodschappen niet? Al heel jong leren we als kind af om te voelen en helemaal om deze gevoelens te uiten.
Een baby staat nog heel dicht bij voelen. Een baby is helemaal emotie. Al in de baarmoeder pikt de baby de emoties van de moeder op. Maar al jong leren kinderen om hun gevoelens te onderdrukken. Kinderen zijn volledig afhankelijk van hun ouders. Een baby heeft al allerlei behoeften als zij bij moeder in de buik zit. Een baby en een opgroeiend kindje is afhankelijk van de opvulling van een heel aantal basisbehoeften door de ouders. Daarbij gaat het om de fysiologische behoeften, het gewaardeerd worden, het gezien en gehoord worden, het kind wil helemaal geaccepteerd worden om wie hij is, het wil zichzelf ontplooien en het wil vooral onvoorwaardelijke liefde en verbinding met zijn ouders. Zijn ouders door wat voor omstandigheden niet altijd in staat om hun kind dit te geven ontstaan er tekorten in het basisvertrouwen van het kind. De pijn van deze tekorten kan het jonge kind niet aan en de pijn wordt opgeslagen in het onbewuste. Gezien dit basisbehoeften zijn voor overleving zal het kind deze behoeften op andere manieren zien op te vullen.
Op de basisschool en voortgezet onderwijs leert het kind nog meer ervaringen om geen behoeften te voelen, en de gevoelens niet te uiten. Wat voor het kind van belang is dat het meegaat in het schoolsysteem dat gericht is op leren en presteren en de nadruk ligt op het IQ. Hierbij leert het kind dat zij goed is als ze een goede prestatie neerzet, voorwaardelijke liefde dus. Dingen analyseren en het hoofd gebruiken is van belang en gaat veelal ten koste van het sociale leren, en het leren omgaan met elkaar en met emoties.
Aanpassen en overleven
Door bovenstaande boodschappen moet het kindje zich al op jonge leeftijd aanpassen aan de ouders, om de liefde niet te verliezen. Om alsnog gehoord, gezien, gekoesterd of gewaardeerd te worden. Dit worden kinderen die door de omgeving gemakkelijke en lieve kinderen worden genoemd. Makkelijk voor de omgeving. Maar al jong helemaal verwijderd van zichzelf.
De 32 jarige jonge vrouw die daar in de stoel zit weet niet wat ze wil en wie ze is. Ze is gewend zich altijd aan te passen en in te tunen op de buitenwereld. Daar krijgt ze waardering voor. Maar als je binnen in haar hart kijkt waardeert ze zichzelf niet. Ze is afhankelijk geworden van de aandacht en liefde van anderen. Als de haar man niet beschikbaar voor haar is voelt ze zich down en depressief. Ze voelt zich waardeloos. Ze is niet in balans. Ze probeert haar best te doen alles goed te doen. Ze heeft een hele muur van overlevingsmechanismen om zich heen gebouwd, zodat ze maar niet hoeft te voelen. Dit is te pijnlijk. Ze drukt deze gevoelens liever diep weg.
Weg van de pijn door onze gevoelens te negeren
We willen graag weg van de pijn, door niet te voelen. We zijn hier heel goed in geworden. We drukken onze gevoelens weg en nemen vluchtwegen in verslavingen als te veel eten, teveel werken, drugs, alcohol, en we worden ziek. We worden controlefreaks of perfectionist. Alles om maar niet te hoeven voelen.
Het goede nieuws is dat we al volwassenen nooit meer zo afhankelijk zullen zijn, nooit meer zo machteloos en hulpeloos als toen we nog klein waren. De overlevingsmechanismen die we onszelf onbewust hebben aangeleerd zijn niet meer nodig. Door de pijn toe te laten en naar de werkelijke emoties te leren luisteren kan veel oude pijn worden geheeld. Hierdoor wordt het lichter en ontmoet je wie je werkelijk bent en ontwikkel je een liefdevolle relatie met jezelf. Als je dit niet doet komt de oude pijn van het afwijzing, angst, alleen voelen en andere negatieve gevoelens voortdurend getriggerd op momenten dat je daar niet op zit te wachten.
Emoties wijzen ons de weg
“Ok” denk je misschien. “Wat moet ik hiermee?” Het is goed om te leren om naar je emoties te luisteren. Om in te tunen op wat zich bij jou van binnen afspeelt. Leren om je emoties te leren kennen. Emoties zijn als een soort richtingaanwijzers en ze geven betekenis aan onze ervaringen. Ze wijzen je het pad dat je moet gaan. Ze dienen een doel en moeten niet worden weggedrukt. Er zijn 7 basis emoties en alle andere emoties zijn hiervan afgeleidt.
1. Boosheid: Dit leert je je grenzen te kennen, aan te geven en te bewaken.
2. Verdriet: Dit voel je bij het loslaten van voorbije zaken, afscheid nemen hoort hierbij. Huilen geeft ontspanning en helpt om los te laten van pijn.
3. Angst: Dit voel je bij gevaar. Het helpt je om alert te zijn en op zoek te gaan naar veiligheid.
4. Blijdschap: Dit brengt ontspanning en geeft energie, het gevoel te leven.
5. Nieuwsgierigheid: Dit helpt om zaken te onderzoeken en te ontdekken.
6. Schaamte: Dit geeft een waarschuwingssignaal bij ( vermeende) afwijzing.
7. Walging: Dit zorgt ervoor dat je weggaat bij waar je bent. Dat je een gezonde afstand opzoekt van de persoon of situatie.
Wil je je emoties leren kennen en doorleven zodat je meer en meer jezelf kan leren zijn? Neem dan gerust contact op.
stghyb7
0 Reacties