Home » Blog » Geen categorie » Relatietherapie, waarom?

Relatietherapie, waarom?

door | 26 jul, 2020 | Geen categorie, Relatietherapie

Niet meer verliefd, zit het wel goed tussen ons?
Regelmatig ontmoet ik stellen in de therapiekamer die met een hulpvraag komen: ” Ik ben niet meer verliefd op mijn partner”. En dit is ook heel normaal.
Wanneer hebben we het over verliefdheid? Verliefdheid zijn de vlinderachtige gevoelens in je buik, het alleen maar aan de ander kunnen en willen denken, alleen maar bij de ander willen zijn. Je zoekt alleen maar de positieve dingen bij je partner die je in jezelf herkent, zodat je dit deelt. Voor het gemak sluit je je ogen voor de negatieve kanten van de ander. En dit is goed, deze fase is nodig om je aan elkaar te hechten. Dit noemen we de symbiotische fase in de relatie.

Invloed van hormonen
De positieve verliefde gevoelens worden veroorzaakt door hormonen als dopamine en endorfine en andere gelukshormonen die in de hersenen aan worden gemaakt. Doordat het gevoel dat deze hormonen geven verslavend werkt, wil je als je verliefd bent deze persoon zo veel mogelijk zien. Door steeds contact te zoeken voeden we deze verliefde gevoelens. Endorfine zorgt ervoor dat we ons veilig en vredig voelen en deze werkt verslavend waardoor we steeds bij de geliefde willen zijn om dit gevoel weer te ervaren. Dopamine zorgt voor het gevoel van euforie en passie. Dit werkt nog meer verslavend als endorfine en zorgt voor het gevoel van euforie. Je ziet de wereld door een grote roze bril.

Dit alles is natuurlijk heel fijn, maar na ongeveer 2 tot maximaal 3 jaar, stopt het lichaam met het produceren van deze hoeveelheden dopamine. Dit is de reden waarom partners dan zeggen dat ze niet meer verliefd zijn. Dit is dus heel normaal.

Twijfel
Je komt na verloop van tijd weer met beide voeten op de aarde en ontdekt dat je partner toch niet die prins op het witte paard is, of die mooie betoverende prinses.
Nu is het moment gekomen voor een volgende fase in je relatie. De fase van intimiteit. Lust, seks en aantrekkingskracht wordt wat minder en moet plaats maken voor intimiteit. Intimiteit vraagt het je open durven stellen. En je kunt je alleen open stellen vraagt om vertrouwen en veiligheid.

Merk je dat je relatie een sleur is geworden?
Ga je altijd over je grenzen binnen je relatie?
Kun je jezelf niet zijn?
Durf je je niet open te stellen?
Lopen jullie vast in dezelfde negatieve cirkels?
Merken jullie dat je niet meer communiceert?
Leven jullie beiden je eigen leven zonder echte verbondenheid?
Heb je het gevoeld dat je je moet aanpassen in de de relatie?

Ruzies of juist uit elkaar groeien
Door allerlei oorzaken kan het dan zijn dat je geen intimiteit met elkaar ontwikkelt of uit elkaar groeit. Je hebt misschien ruzie over de kleinste zaken. Je vraagt je af waarom je ook al weer met deze persoon samen bent. Of je gaat je eigen weg en gaat open staan voor verliefdheden buiten de relatie. Ook binnen een relatie zoeken mensen naar basisbehoeften als wederzijds respect, koestering, waardering, erkenning, gehoord worden en gezien worden, emotionele verbondenheid. Om jezelf te beschermen tegen de pijn van de afwijzing, het niet gehoord of gekend te worden, eenzaamheidsgevoelens, kun je dan terecht komen in oude pijn die wordt getriggerd. Hierdoor komen jullie dan in negatieve terugkerende cirkels van aantrekken- afstoten, ruzies, verwijdering.

Trek op tijd aan de bel en zoek hulp
Herken je je in bovenstaand verhaal of loop je tegen ander problemen aan binnen je relatie? Of heb je een goede relatie maar wil je die verdiepen? Dan kijk ik heel graag met je mee. Ik help jullie om patronen inzichtelijk te maken, gevoelens, emoties en angsten bespreekbaar te maken, zodat jullie elkaar meer kunnen leren begrijpen en een een diepgaande bevredigende relatie op kunnen bouwen. Ik help jullie ontdekken welke jeugdervaringen ten grondslag liggen aan jullie overlevingsstrategieën. Je leert namelijk in je jeugd al hoe je je verbind met belangrijke personen als je ouders. Deze ervaringen neem je onbewust mee in je partnerrelatie. Soms betekent dit dat er eerst individuele therapie plaats moet vinden, bijvoorbeeld bij negatieve jeugdervaringen die je leven en je relatie nu nog belemmeren. Dit kan zich uiten in heftig aantrekken en afstoten. In binding–en verlatingsangst.
Ook help ik jullie inzicht te krijgen op de interactiepatronen, je behoeften en je pijnpunten. Ik help jullie je kwetsbaar op te durven stellen in je relatie, zodat je relatie veilig wordt en je je gelukkig, geliefd en erkend gaat voelen binnen je relatie. Dit gaat veel dieper dan de oppervlakkige verliefdheidsgevoelens aan het begin van de relatie.

Vaak heb je alles al geprobeerd en schaam je je om hulp te zoeken. Toch is het geen zwakte bod. Het is juist heel sterk om te willen investeren in je relatie.

 

Over Corine

Corine kent de kunst om mensen te verbinden met zichzelf en hun geliefden, door haar rustige en invoelende maar ook oordeelloze houding. Doordat ze veel kennis kan verbinden met haar mens zijn komt ze vaak dieper bij de kern. Ze kan goed luisteren, is empathisch en rustig en kan aansluiten bij wat nodig is.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin